Verstop je niet voor de hulpdiensten, ken je positie van overnachting ligplaats.

Voor een klein ongelukje heb je een EHBO kit aan boord. Maar stel dat er iets ernstigs gebeurt, een ongeluk of een persoon wordt onverwacht onwel, en je heb acuut medische hulp nodig. Mogelijk een situatie waar elke seconde telt. Wat dan! Met een boot heb je geen vast adres. Mogelijk lig je op een plek die voor hulpverlening moeilijk bereikbaar is. Op een dergelijk moment is het uiterst belangrijk om precies je ligplaats te weten, en bij machte te zijn deze duidelijk aan de alarmcentrale door te geven. Geef alle op dat moment belangrijke zaken door. Ook of de hulpverlening jou vanaf de wal kan bereiken. Overleg met de alarmcentrale wat te doen. Mogelijk ben je in staat de vaste wal te bereiken of mobiliseer je buren. Intussen ben je met de patient bezig. De hulpverlening is jou aan het zoeken. Je ziet zwaailichten en hoort sirenes, mogelijk is er ook een trauma helikopter ingezet en is naar jou aan het zoeken. Het is mogelijk donker, waar zit je? Duidelijkheid betreffend je ligplaats positie is het ontsteken van een handstakellicht. Geef aan de alarmcentrale door dat je bij machte bent om een handstakellicht als waarschuwingssignaal te ontsteken.

 

Dit is een doem scenario, zal je maar overkomen!

 

Zelf kun je er veel aan doen om in geval waar elke seconde telt de hulpdiensten te voorzien van deze 'levensreddende' informatie. Door simpel even te kijken en onthouden waar je werkelijk ligt. Ten slotte hebben de Marrekrite ligplaatsen hiervoor niet voor niets een locatie nummer. Moet je dat nog doen als je de alarmcentrale aan het bellen bent is de kans groot dat je in de paniek de hulpdiensten het verkeerde pad op stuurt met alle gevolgen van dien. Een waterkaart is hier onmisbaar, een digitaal systeem zal hoogstwaarschijnlijk uitstaan! Als je een plotter hebt kijk dan even bij aankomst en noteer positie.

 

Is iemand van je opvarende ziek geworden, of heb je een 'gezonde patient' aan boord, dan is het misschien verstandig om preventief een plek te zoeken die voor hulpdiensten makkelijker bereikbaar is. Hiermee rekening houdend kun je op een simpele manier jezelf en opvarende veel ellende besparen.

TOELICHTING

Tekstvak: < terug

WATERSPORT CALAMITEITEN DRAAIBOEK

 

VOOR PLEZIERVAART OP ONZE BINNENWATEREN

 

EEN SITE VOL TIPS HOE MET NOODSITUATIES OM TE GAAN

reddingsboei

ZOEKPLEK VOOR HULPVERLENING

Flyers

Tekstvak: Tekstvak: Doel Flyers
Tekstvak: Soort hulpverlening
Tekstvak: Werkgebied hulpverlening
Tekstvak: Noodoproepen
Tekstvak: Alarmeerlijst
Tekstvak: Komst redders
Tekstvak: Schipverlaten
Tekstvak: Brand aan boord
Tekstvak: Man overboord
Tekstvak: Zinkend schip
Tekstvak: Overige hulpverlening
Tekstvak: Onmanoeuvreerbaar
Tekstvak: Noodtekens & seinen
Tekstvak: Waarschuwingtekens & seinen 
Tekstvak: Tekstvak: Home
Tekstvak: Inleiding
Tekstvak: Noodsituatie leiden

Zoekplek hulpverlening

Tekstvak: Downloads
Tekstvak: Tekstvak: Wijzigingbeheer
Tekstvak: Geraadpleegde informatie
Tekstvak: Links
Tekstvak: Contact
Tekstvak: Sitemap
Tekstvak: Tekstvak:  Veiliger varen